Λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση δοντιών αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες οδοντιατρικές διαδικασίες και είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής. Μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου μέσα στο οδοντιατρείο ή με κάποιες συνεδρίες στο οδοντιατρείο συνδυαστικά με διαδικασίες που γίνονται στο σπίτι.

Η λεύκανση δοντιών διορθώνει τον αποχρωματισμό των δοντιών, που δημιουργείται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης οδοντίνης στο σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, είναι πολύ αποτελεσματική στην αποκατάσταση του χρώματος στα δόντια λόγω του καπνίσματος και της κατανάλωσης χρωστικών όπως το κόκκινο κρασί, ο καφές και τα αναψυκτικά.

Με τη λεύκανση δοντιών μπορεί να βελτιωθεί τόσο το χρώμα, όσο και η φωτεινότητα των δοντιών με αποτέλεσμα την απόκτηση ενός λαμπερού και όμορφου χαμόγελου που ακτινοβολεί υγεία.

Ιδανικοί υποψήφιοι για λεύκανση δοντιών

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για τη λεύκανση δοντιών είναι άτομα με καλή στοματική υγιεινή, υγιή δόντια και ούλα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ασθένειες των δοντιών όπως τερηδόνα και ουλίτιδα, είναι δυνατή η λεύκανση δοντιών, αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς ο κύκλος των θεραπειών.

Συνοπτικά, η λεύκανση δοντιών είναι αποτελεσματική σε ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις αποχρωματισμού των δοντιών, ενώ την επιτυχία του αποτελέσματος μπορούν να επηρεάσουν παράγοντες όπως:

 • Το αρχικό χρώμα των δοντιών, καθώς αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και κυμαίνεται από αποχρώσεις του κίτρινου έως του γκρι. Γενικά, τα κίτρινα δόντια ανταποκρίνονται καλύτερα και γρηγορότερα στη λεύκανση, απαιτώντας λιγότερες συνεδρίες, αντίθετα με τα γκρί δόντια, τα δόντια με άσπρα σημεία, αποχρωματισμό λόγω τραυματισμών ή παθήσεων και τα νεκρά δόντια
 • Η ύπαρξη παθήσεων που σχετίζονται με τα δόντια όπως η ευαισθησία, το τρίξιμο και το φθαρμένο σμάλτο δοντιών, που μπορεί να επηρεαστούν από τη λεύκανση δοντιών.
 • Η ύπαρξη δοντιών ή όψεων πορσελάνης και ρητίνης, σφραγισμάτων, εμφυτευμάτων, θηκών, γεφυρών και στεφανών στα δόντια, καθώς αποτελούνται από υλικά που συνήθως δεν ανταποκρίνονται στη λεύκανση δοντιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει μεγάλη και ορατή διαφορά μετά τη λεύκανση, ενδέχεται να απαιτείται η αντικατάσταση τους για την επίτευξη της χρωματικής αρμονίας.

Διαδικασία λεύκανσης δοντιών

Υπάρχουν δυο είδη λεύκανσης δοντιών, η πρώτη πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου με συνεδρίες στο οδοντιατρείο και η δεύτερη με κάποιες συνεδρίες στο οδοντιατρείο συνδυαστικά με διαδικασίες που γίνονται στο σπίτι. Και τα δύο είδη χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές και υλικά και είναι εξ ίσου αποτελεσματικές, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές στην διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία λεύκανσης δοντιών κάθε είδους είναι:

 1. Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο
  Η λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού έχουν ολοκληρωθεί τυχόν οδοντιατρικές θεραπείες και έχει γίνει καθαρισμός δοντιών.Η διαδικασία λεύκανσης δοντιών στο οδοντιατρείο περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ειδικού τζελ λεύκανσης, το οποίο μπορεί να περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου, ουσίες που απελευθερώνουν οξυγόνο, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των χρωστικών ουσιών. Το τζελ παραμένει στα δόντια για 20-30 λεπτά, ενώ μπορεί για να ενισχυθεί η δράση του, να χρησιμοποιηθεί φως από ειδική λάμπα ή λέιζερ. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας χρησιμοποιούνται ειδικά προστατευτικά για τα χείλη, τη γλώσσα και τα ούλα.Για την αποτελεσματική λεύκανση δοντιών στο ιατρείο απαιτούνται, ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες των δοντιών, 2-4 συνεδρίες που διαρκούν μία ώρα η καθεμία. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή από την πρώτη συνεδρία, ενώ το τελικό αποτέλεσμα διατηρείται, με σωστή στοματική υγιεινή, για μερικά χρόνια.
 1. Συνδυαστική λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο και το σπίτι
  Η συνδυαστική λεύκανση δοντιών ξεκινάει στο οδοντιατρείο με μια συνεδρία λεύκανσης από τον οδοντίατρο. Έπειτα ο οδοντίατρος παίρνει καλούπι από τα δόντια, ώστε να δημιουργήσει ειδικά εύκαμπτα μασελάκια, τα οποία εφαρμόζουν τέλεια στην οδοντοστοιχία.Με αυτά τα μασελάκια, είναι δυνατό να γίνει λεύκανση δοντιών στο σπίτι, εφαρμόζοντας υλικό λεύκανσης, το οποίο παραμένει σε επαφή με τα δόντια, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ημερησίως, χωρίς να διαρρέει στα ούλα, όπου υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ερεθισμών.Το τζελ λεύκανσης δοντιών μπορεί να υπάρχει απευθείας πάνω στα μασελάκια ή να βρίσκεται σε ειδική συσκευασία, ώστε να εφαρμόζεται στο μασελάκι πριν από κάθε τοποθέτηση.
  Για την αποτελεσματική λεύκανση δοντιών με μασελάκια χρειάζεται να υπάρχει εφαρμογή του τζελ καθημερινά για 2-4 μερικές εβδομάδες, ενώ η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί με μια τελική συνεδρία λεύκανσης στο οδοντιατρείο. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή μέσα στην πρώτη εβδομάδα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα διατηρείται, με σωστή στοματική υγιεινή, για μερικά χρόνια.

Κόστος λεύκανσης δοντιών

Το κόστος της λεύκανσης δοντιών εξαρτάται από το είδος που θα επιλεχθεί από τον ενδιαφερόμενο, το αρχικό χρώμα των δοντιών του, το πλήθος των συνεδριών που θα χρειαστούν και το τελικό επιθυμητό χρώμα, παράγοντες που διαμορφώνουν και το κόστος των υλικών. Επιπλέον, είναι σημαντική και τη γενική κατάσταση της υγείας των δοντιών πριν τη λεύκανση, καθώς μπορεί να απαιτείται κάποια οδοντιατρική διαδικασία ή θεραπεία, ώστε να είναι σωστή και αποτελεσματική η λεύκανση δοντιών.

 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ;

...

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

....

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΔΟΝΤΙΩΝ;

...

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗ;

...