Εξαγωγή δοντιών (φρονιμίτες).
Φαίνεται ότι δεν  μπορεί να είναι τίποτα πιο εύκολο από την  αφαίρεση του δοντιού. Ωστόσο, αυτή η ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι συχνά λανθασμένη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το ερώτημα: “Πώς να αφαιρεθεί ένα δόντι;” Και “Τι θα ακολουθήσει;”. Μαζί με την απλή αφαίρεση των δοντιών στο οδοντιατρείο, δεν είναι ασυνήθιστο η  εξαγωγή εγκλείστων δοντιών όπως π.χ. φρονιμίτες . Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να αφαιρεθεί ο οστίτης  ιστός με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Η εξαγωγή του φρονιμίτη είναι μια χειρουργική επέμβαση ,

Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο  δόντι του στόματος μας. Εμφανίζουν συχνά μύλη και ρίζα άτυπης μορφολογίας…
Μεγαλώνουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των 18 ετών αλλά ωστόσο μερικές φορές δεν μεγαλώνουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου.
Επίσης άλλες φορές μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου.

Περιστεφανίτιδα
Είναι η συχνότερη αιτία εξαγωγής ενός έγκλειστου δοντιού ( φρονιμίτη ). Είναι η φλεγμονή του ούλου που καλύπτει τον έγκλειστο ή ημιέγκλειστο δόντι  ( φρονιμίτη ). Η φλεγμονή προέρχεται από μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στον περιοδοντικό θύλακα μεταξύ του φρονιμίτη και του δεύτερου γομφίου ( τραπεζίτη ). Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα. Ο πόνος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα ενώ μπορεί να συνοδεύεται από  δυσάρεστες καταστάσεις όπως τρισμό, πυρετό, λεμφαδενίτιδα, οίδημα της παρειάς ( μάγουλο ), απόστημα κ.α. Η περιστεφανίτιδα αντιμετωπίζεται πάντα   αρχικά με συντηρητική θεραπεία όπως καθαρισμός του περιοδοντικού θυλάκου ή χορήγηση αντιβίωσης σε περίπτωση βαρύτερων συμπτωμάτων και στη συνέχεια γίνεται οριστική θεραπεία για την εξαγωγή του υπαίτιου φρονιμίτη.

Ορθοδοντικά προβλήματα
Παλαιότερη άποψη ηταν ότι οι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες λόγω τις πίεσης που ασκούν στα παρακείμενα δόντια μπορούν να προκαλέσουν συνωστισμό των κάτω προσθίων δοντιών. Η θεωρία αυτή απορρίφθηκε μετά την διαπίστωση ότι ο συνωστισμός αυτός προκαλείται από δευτερογενή ανάπτυξη της κάτω γνάθου.
Ωστόσο η ύπαρξη των φρονιμιτών είναι δυνατό να επιβαρύνουν ή να παρεμποδίζουν την θεραπεία ενός ήδη υπάρχοντος ορθοδοντικού προβλήματος του ασθενή.

Περιοδοντίτιδα
Η ύπαρξη ενός φρονιμίτη μπορεί πολλές φορές να δυσκολεύει την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής στον δεύτερο γομφίο. Το γεγονός αυτό ιδιαίτερα όταν ο δεύτερος γομφίος πάσχει από περιοδοντική νόσο είναι αρκετά επιβλαβής. Για τον λόγο αυτό προτιμάται η προληπτική εξαγωγή του φρονιμίτη για την διάσωση του δεύτερου γομφίου, που αποτελεί πολύ χρησιμότερο δόντι στον μόνιμο οδοντικό φραγμό.

Οστικές παθολογικές αλλοιώσεις
Οι φρονιμίτες και ιδιαίτερα τις κάτω γνάθου είναι δυνατό πολλές φορές να ευθύνονται για δημιουργία οδοντογενών κύστεων, αδαμαντινοβλαστώματος κ.α. Η εξαγωγή τους κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εμπλοκή σε γραμμή κατάγματος
Οι φρονιμίτες τις κάτω γνάθου σχετίζονται συχνά με την γραμμή κατάγματος μετά από ατύχημα διότι σε εκείνο το σημείο η γνάθος εμφανίζει μειωμένο πάχος. Η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε νοσοκομειακή μονάδα.

Χειρουργική εξαγωγή
Η αφαίρεση ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής πραγματοποιείται τομή πάνω από το ούλο που καλύπτει τον φρονιμίτη. Στην συνέχεια με το οδοντογλύφανο (οδοντιατρικός τροχός) αφαιρείται το τμήμα του οστού που καλύπτει το δόντι.
Έπειτα το δόντι εκμοχλεύεται ώστε να εξαχθεί από το οστό της γνάθου. Ορισμένες φορές λόγω έλλειψης χώρου για την εξαγωγή είναι αναγκαίος ο τεμαχισμός του δοντιού με ειδικά εργαλεία ( φρέζα ). Μετά την εξαγωγή το τραύμα συρράπτεται. Μετεγχειρητικά εμφανίζεται πόνος και οίδημα της περιοχής για 2 με 3 ημέρες ενώ τα συμπτώματα εξαφανίζονται πλήρως εντός μιας εβδομάδος και σε 7 – 10 μέρες  αφαιρούνται και τα ράμματα.