Εκτομή χαλινού

Χαλινός ονομάζεται ένα τμήμα μαλακού ιστού που ξεκινάει από το εσωτερικό των χειλιών και καταλήγει στα ούλα. Υπάρχουν διάφοροι χαλινοί στο στόμα και εύκολα μπορείτε να εντοπίσετε έναν αν φέρετε τη γλώσσα σας μεταξύ του πάνω χείλους και των πάνω μπροστινών δοντιών σας. Άλλοι χαλινοί βρίσκονται ανάμεσα στο μάγουλό σας και τα ούλα σας, ή συνδέουν την γλώσσα με το έδαφος του στόματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι χαλινοί είναι αρκετά ισχυροί και δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα στην πάνω γνάθο μπορεί να προσφύονται ανάμεσα από τους κεντρικούς τομείς και να διατηρούν ένα κενό ανάμεσά τους, στους κάτω τομείς μπορεί να τραβούν ισχυρά τα ούλα προς τα κάτω και να προκαλούν υφιζήσεις ή να εμποδίζουν την εφαρμογή μιας οδοντοστοιχίας, ενώ ο χαλινός της γλώσσας αν είναι κοντός ευθύνεται για καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας και λεκτικά προβλήματα γενικότερα.

Τους έντονους χαλινούς τους κόβουμε.

Στην πάνω γνάθο αν ο χαλινός προκαλεί κενό ανάμεσα στα δύο κεντρικά δόντια, πρώτα κάνουμε ορθοδοντική συμπλησίαση των δοντιών και μετά κόβουμε τον χαλινό. Στην κάτω γνάθο αν ευθύνεται για υφίζηση των ούλων στους κεντρικούς τομείς, κόβουμε τον χαλινό και ακολούθως αντιμετωπίζουμε την υφίζηση με κάποια από τις τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Αν πάλι εμποδίζει τη σταθερότητα μιας οδοντοστοιχίας, η αφαίρεσή του λύνει άμεσα το πρόβλημα. Τέλος ένας κοντός χαλινός στη γλώσσα θέλουμε να ελευθερώνεται το συντομότερο πριν δημιουργήσει λεκτικά προβλήματα στο παιδί.

Η αφαίρεση του χαλινού γίνεται με τοπική αναισθησία, ο χαλινός ελευθερώνεται σε όλο του το βάθος και πλάτος, και πιθανά τοποθετούνται κάποια ράμματα για αιμόσταση. Μετά από αυτή την επέμβαση υπάρχει ευαισθησία και ενόχληση για τις πρώτες 24-72 ώρες, η οποία αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.

Μια περισσότερο συντηρητική τεχνική για την εκτομή του χαλινού πραγματοποιείται με laser

Read more

5 λόγοι για να κάνεις τακτικό καθαρισμό δοντιών

katharismos-dontiwn

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι ικανοποιημένη με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές, όπως συνιστούν οι οδοντίατροι. Ωστόσο, το τακτικό βούρτσισμα πρέπει να συνοδεύεται και από καθαρισμό στον οδοντίατρο. Εδώ θα βρείτε 5 καλούς λόγους γιατί ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ
Για να κρατήσεις τα δόντια σου, η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη. Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και αν κάποιος βουρτσίζει τακτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το τακτικό βούρτσισμα -ειδικά αν γίνεται λάθος-μπορεί να αφήσει υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια τα οποία συσσωρεύονται με το χρόνο. Αυτό το περιβάλλον θρέφει βακτήρια που απελευθερώνουν οξέα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες τερηδόνας.

 • ΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΤΕΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
  Ένα όμορφο χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό σου και σου χαρίζει παραπάνω ελκυστικότητα. Ειδικά, αν ασχολείσαι με εργασίες που απαιτούν πολλές συναναστροφές, ένα φωτεινό χαμόγελο είναι ο καλύτερος άσος στο μανίκι σου!
 • ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
  Τίποτα δεν απωθεί τους ανθρώπους περισσότερο από την άσχημη αναπνοή. Η άσχημη αναπνοή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την προσωπική σου όσο και την επαγγελματική σου ζωή. Με τακτικό καθαρισμό στον οδοντίατρο το πρόβλημα αυτό … θα κάνει φτερά!
 • ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΛΛΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
  Ο οδοντίατρος θα ελέγξει τα δόντια καθώς και το υπόλοιπο στόμα σου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, που σημαίνει ότι αν υπάρχει κάτι θα έχει την ευκαιρία να το αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα.
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας. Ο τακτικός καθαρισμός θα βοηθήσει να μην παρουσιάσεις ποτέ πολύπλοκα οδοντικά προβλήματα που θα “πονέσουν” το πορτοφόλι σου!
Read more

Που οφείλεται η κακοσμία στόματος;

Που οφείλεται η κακοσμία στόματος??

Οι πιο συχνές αιτίες κακοσμίας βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, βέβαια υπάρχουν και πολλές εξωστοματικές πηγές κακοσμίας

Ποια είναι τα τοπικά αίτια της κακοσμίας

Το 90 % των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που υπάρχουν πάντα στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών καθώς και η ποσότητα και η ποιότητα του σάλιου που παράγεται. Η κακή στοματική υγιεινή, τερηδονισμένα (χαλασμένα) δόντι, νοσήματα ούλων, προσθετικές εργασίες (κακότεχνες γέφυρες-οδοντοστοιχίες, που δεν καθαρίζονται), υπολείμματα τροφών στη ράχη της γλώσσας, ελκώσεις του στόματος, λοιμόξεις, μειωμένη ποσότητα σάλιου και υπερβολικό κάπνισμα, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες δυσοσμίας του στόματος.

Ποια είναι τα άλλα αίτια κακοσμίας?

Συστηματικά νοσήματα, φάρμακα, τροφές αλλά και ιδιοπαθείς και ψυχογενείς παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Με την κακοσμία έχουν σχέση τα νοσήματα της ρινικής κοιλότητας(μύτης) όπως ιγμορίτιδα, ρινικοί πολύποδες και των αμυγδαλών. Νοσήματα επίσης τοτ φάρυγγα και του οισοφάγου(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος) νοσήματα των πνευμόνων, των νεφρών, του ήπατος. Ο σακχαρώδης διαβήτης, εμπύρετα νοσήματα και ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα προκαλούν πολύ έντονη κακοσμία.

Φάρμακα που περιέχουν ιώδιο και χλώριο προκαλούν ξηρότητα στο στόμα και προκαλούν κακοσμία. Το σκόρδο, κρεμμύδι, το μπρόκολο, είναι γνωστές που οδηγούν σε δύσοσμη αναπνοή.

Ιδιοπαθή κακοσμία θεωρείται εκείνη όπου δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία. Παρατηρείτε σε άτομα στα οποία δεν υπάρχουν τοπικά η γενικά αίτια. Στις περιπτώσεις αυτές, για άγνωστους λόγους, διαταράσσεται η οικολογία της μικροβιακής χλωρίδας και έτσι αναπτύσσονται περισσότερα αναερόβια μικρόβια τα οποία παράγουν μεταβολικά προϊόντα που είναι δύσοσμα. Αυτού του είδους η κακοσμία υποχωρεί με τη χορήγηση φαρμάκων εναντίον των αναερόβιων μικροβίων.

Πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία?

Ο ασθενής με κακοσμία πρέπει κατ’ αρχήν να συμβουλεύτει τον οδοντίατρο του ο οποίος θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία της δύσοσμης αναπνοής. Εάν τα αίτια είναι τοπικά, γεγονός το οποίο συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τότε οι βασικές αρχές είναι πιο παρακάτω:

 • Σχολαστική στοματική υγιεινή
 • Θεραπεία των νοσημάτων των ούλων
 • Αποκατάσταση οδοντικών προβλημάτων
 • Συστηματικό βούρτσισμα και καθαρισμός της ράχης της γλώσσας με ειδικά ξέστρα
 • Τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που απελευθερώνουν οξυγόνο και περιορίζουν τον αριθμό των μικροβίων

Η χρήση τσίχλας, καραμέλες ή στοματοπλυμάτων δεν προσφέρει, διότι όλα αυτά τα σκευάσματα απλώς καλύπτουν το πρόβλημα προσωρινά χωρίς να το εκριζώνουν. Εάν η πηγές κακοσμίας δεν εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα τότε ο ασθενής πρέπει να παραπέμπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων( ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο) με τους οποίους απαιτείται συνεργασία.

Read more

Η πρόληψη αρχίζει από παιδική ηλικία

odontiatros-thessaloniki

Η πρόληψη αρχίζει από παιδική ηλικία

Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η τερηδόνα αναπτύσσεται όταν διαταραχθεί η ισορροπία στο στόμα και το άθροισμα όλων των «τερηδονογόνων » παραγόντων που απειλεί να απασβεστιώσει τα δόντια, υπερβαίνει το σύνολο των παραγόντων που τα προστατεύουν με επανασβεστίωση. Στην περίπτωση αυτή, η αδαμαντίνη των δοντιών χάνει μέταλλα σταδιακά ( ασβέστιο και φώσφορο), ώσπου η αδαμαντίνη σπάει και δημιουργείται κοιλότητα.

Τερηδονογόνοι Παράγοντες:

Το συνολικό τερηδονογόνο φορτίο εξαρτάται από την κατάσταση 5 παραγόντων :

Οδοντική πλάκα
Υδατάνθρακες
Κατακράτηση τροφίμων
Συχνότητα λήψεως τροφής
Έλλειψη ανασταλτικών παραγόντων (σάλιο, φθόριο, αφαίρεση οδοντικής μικροβιακής πλάκας, καλύψεις οπών και σχισμών).

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στη χώρα μας ηλικίας από 5 έως 12 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζει τερηδόνα χωρίς οι γονείς να το έχουν αντιληφθεί.

Γιατί τόσο νωρίς;

Γιατί η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και από την βρεφική ηλικία. Η τερηδόνα του μπιμπερό ή του θηλασμού καθώς και η ταχέως εξελισσόμενη τερηδόνα, αποτελούν ειδικές ομάδες οδοντικής νόσου, που εμφανίζονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνες αργότερα, τόσο στη νεογιλή όσο και στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Γιατί η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους.

Η τερηδόνα σήμερα είναι μια νόσος που 100% μπορεί να προληφθεί.

Όσο αναφορά τα παιδιά, επειδή από μόνα τους δεν μπορούν να αποζητήσουν την πρόληψη ή την θεραπεία των δοντιών τους, την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι γονείς οι οποίοι θα πρέπει να αποζητήσουν, διδάξουν και εφαρμόσουν την πρόληψη στα παιδιά τους.

Η ευθύνη και η υπαιτιότητα των γονέων για τα οδοντικά προβλήματα των παιδιών τους δεν σταματά εδώ. Λάθος θέσεις και αντιλήψεις των γονέων μπορούν να δημιουργήσουν ή να επαυξήσουν κάποιο πρόβλημα στο παιδί τους. Και πρώτα από όλα αυτά τα οποία οι γονείς θα μεταδώσουν στα παιδιά τους είναι οι συνήθειές τους, συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής. Για αυτό συνήθως παιδιά με χαλασμένα δόντια προέρχονται από γονείς με χαλασμένα δόντια. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούν οι γονείς ότι η τερηδόνα (χαλασμένα δόντια) είναι μια κληρονομική νόσος και ότι το παιδί θα κληρονομήσει ούτος ή άλλως τα χαλασμένα δόντια τους αποδιώχνοντας την ευθύνη από πάνω τους. Έχει αποδειχθεί ότι δεν κληρονομούνται τα μαλακά δόντια των γονιών αλλά ευθύνονται το περιβάλλον και οι άσχημες συνήθειες υγιεινής και διατροφής ως κύριες αιτίες καταστροφής των δοντιών.

Μια άλλη λανθασμένη αντίληψη είναι, γιατί σήμερα τα παιδιά έχουν τόσα προβλήματα και χρειάζονται τέτοια προσοχή, ενώ όταν οι γονείς ήταν μικροί ούτε χαλασμένα δόντια είχαν ούτε πήγαιναν ποτέ στον οδοντίατρο. Ξεχνούν όμως, ότι οι συνήθειες και η διατροφή η δική τους τότε ήταν τελείως διαφορετική από την σημερινή και μήπως τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν σήμερα με τα δόντια τους είναι η συνέπεια εκείνης ακριβώς της αδιαφορίας, της έλλειψης φροντίδας και πρόληψης στην νεανική τους ηλικία.

Και όμως είναι αρκετά εύκολο να δώσουμε την δυνατότητα σε κάθε παιδί να αποκτήσει ένα στόμα αισθητικά άρτιο και λειτουργικά σωστό, απαλλαγμένο από προβλήματα, αρκεί να εφαρμόσουμε μερικά απλά ανέξοδα και εύκολα μέτρα πρόληψης έγκαιρα.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο και τι περιλαμβάνει?

Πρέπει να γίνεται με την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού όχι αργότερα από τον 12ο με 18ο μήνα της ηλικίας του.

Κατά την πρώτη επίσκεψη του παιδιού, ο παιδοδοντίατρος θα δώσει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες στους γονείς σχετικά με:

τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μόνιμων δοντιών
τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα δόντια λόγω χρήσης πιπίλας ή μπιμπερό με ζαχαρούχα ροφήματα, κακής διατροφής, χρήσης φαρμάκων
τις στοματικές συνήθειες, όπως θηλασμός δαχτύλου, πιπίλας και πώς και πότε αυτές πρέπει να διακόπτονται
τα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και ουλίτιδας
τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού δοντιών.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ;

Συνοψίζοντας, τα μέτρα πρόληψης θα λέγαμε ότι επιγραμματικά είναι τα εξής:

 1. Καλή στοματική υγιεινή
 2. Χρήση φθορίου
  Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντοϊατρικής ( ΕΑPD ) υποστηρίζει ότι το φθόριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε προληπτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της τερηδόνας στα παιδιά.

  Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να αξιολογείται κάθε 6 ή 12 μήνες και να τροποποιείται σύμφωνα με τις αναπτυξιακές αλλαγές που γίνονται στο κάθε παιδί.

 3. Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών ( σε ηλικία 6 και 12 ετών )
  1. Φθοριούχες οδοντόπαστες από 6 μηνών
  2. Φθοριούχα στοματοπλύματα από 6 ετών και άνω
  3. Ζελέ και βερνίκια τοπικής εφαρμογής – τοπική φθορίωση στο ιατρείο – από 4 ετών και κάθε 6 έως 8 μήνες
  4. Τροχίσκους φθορίου σε παιδία που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας
 4. Ανάλυση δίαιτας, συμβουλές
 5. Τακτικές επισκέψεις για έλεγχο και φθορίωση κάθε 6 έως 8 μήνες.

Συμπερασματικά, η πρόληψη μας δίνει γερά δόντια και καλή στοματική υγεία.

Οι αποκαταστάσεις στοιχίζουν αν και δεν διαρκούν, ενώ η πρόληψη στοιχίζει πολύ λίγα και διαρκεί για πάντα.

Πρόληψη σημαίνει ότι πάω στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να προλάβω και όχι όταν πονάω. Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ αργά… Άρα, πρόληψη, σημαίνει Εξυπνάδα, σημαίνει Υγεία !

Read more
Πρόσφατα σχόλια
  Ιστορικό