Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια μόνιμη οδοντιατρική διαδικασία για την αντικατάσταση δοντιών και μια ιδανική εναλλακτική λύση έναντι των γεφυρών δοντιών ή τεχνητής οδοντοστοιχίας (μασέλας). Έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι προσφέρουν μια ανανεωμένη εμφάνιση και επιδρούν διορθωτικά σε προβλήματα που σχετίζονται με την ομιλία και τη μάσηση.

Τί είναι τα εμφυτεύματα δοντιών;

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι ολοκληρωμένα τεχνητά δόντια που τοποθετούνται στη θέση δοντιών που έχουν αφαιρεθεί. Κάθε οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται από ένα μεταλλικό κομμάτι που μοιάζει με βίδα και είναι κατασκευασμένο συνήθως από τιτάνιο, το οποίο τοποθετείται ως τεχνητή οδοντική ρίζα,  ένα δεύτερο μεταλλικό στήριγμα για το τεχνητό δόντι και το τεχνητό δόντι.

Όλα τα μέρη των οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι απόλυτα συμβατά με τους ιστούς του στόματος, προσαρμόζονται στα οστά των γνάθων και είναι ανεξάρτητα από τα διπλανά δόντια, σε αντίθεση με τεχνητές οδοντοστοιχίες ή τη γέφυρες δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν αυξημένη σταθερότητα, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν από τη θέση τους, συνεπώς δεν μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα και να φθείρουν διπλανά δόντια.

Ιδανικοί υποψήφιοι για τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ωστόσο οι ιδανικοί υποψήφιοι είναι άτομα με απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών είτε λόγω εξαγωγής, είτε λόγω ατυχήματος και τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Καλή γενική εικόνα υγείας.
 • Ατομικό ιατρικό ιστορικό παθήσεων που δεν περιλαμβάνει παθήσεις οι οποίες να μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση των ούλων.
 • Καλή κατάσταση υγείας του στόματος και των ιστών του, χωρίς περιοδοντίτιδα.
 • Πλήρως ανεπτυγμένα οστά της άνω και κάτω γνάθου.
 • Οστά της γνάθου που επαρκούν για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων ή εναλλακτικά οστά της γνάθου που μπορούν να αναπλαστούν με οστικά μοσχεύματα.
 • Μη καπνιστές.

Πλεονεκτήματα τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια αποτελεσματική λύση για την αντικατάσταση απόντων ή ελαττωματικών δοντιών, η οποία συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

 • Βελτίωση της ομιλίας
 • Ανάκτηση της ικανότητας μάσησης
 • Περιορισμό της οστικής απώλειας στο πρόσωπο και επιστροφή της νεανικής όψης
 • Δημιουργία ενός υγιούς και όμορφου αισθητικά χαμόγελου
 • Αύξηση της αυτοπεποίθησης
 • Φυσική αίσθηση των οδοντικών εμφυτευμάτων
 • Μόνιμο και σταθερό αποτέλεσμα
 • Μηδενική φθορά των υπαρχόντων φυσικών δοντιών κατά την τοποθέτηση

Διαδικασία τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων

Η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων πραγματοποιείται μέσω μιας σειράς διαδοχικών χειρουργικών διαδικασιών, γι αυτό, ανάλογα με το πλήθος των δοντιών που πρέπει να αντικατασταθούν και τις ιδιαιτερότητες του ενδιαφερόμενου, η ολοκλήρωση της τοποθέτησης μπορεί διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Τα διαδοχικά στάδια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι:

 • Κλινικός έλεγχος και οδοντιατρική εξέταση
  Ο ιατρός πραγματοποιεί κλινική εξέταση, όπου λαμβάνει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, το ατομικό φαρμακευτικό ιστορικό και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες και του ενδιαφερόμενου. Έπειτα, προχωράει σε οδοντιατρική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία των γνάθων.
  Συγκεντρώνοντας αυτά τα στοιχεία, προχωράει στη δημιουργία του ατομικού πλάνου για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων, ενώ μπορεί να χορηγήσει προληπτική φαρμακευτική αγωγή, εάν το κρίνει απαραίτητο.
 • Αφαίρεση δοντιών ή τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος
  Σε κάποιες περιπτώσεις πριν τη χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να απαιτείται μια χειρουργική επέμβαση:
  1. Για την αφαίρεση δοντιών που πρόκειται να αντικατασταθούν.
  2. Για την τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος, όταν τα οστά της γνάθου δεν έχουν αρκετά μεγάλη επιφάνεια ή σκληρότητα, ώστε να τοποθετηθεί το οδοντικό εμφύτευμα με ασφάλεια. Το μόσχευμα μπορεί να είναι φυσικό ή τεχνητό και η περίοδος ανάρρωσης εξαρτάται από το μέγεθος του.
 • Χειρουργική τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων
  Κατά  χειρουργική επέμβαση ο ιατρός τοποθετεί τα οδοντικά εμφυτεύματα μέσω μικρών τομών στα ούλα. Η επέμβαση γίνεται, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ασθενή, με τοπική ή γενική αναισθησία και γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του.
  Για όσο διάστημα διαρκεί η επούλωση των ούλων, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως και μερικούς μήνες, είναι δυνατή η τοποθέτηση προσωρινών αφαιρούμενων τεχνητών δοντιών.
 • Τοποθέτηση μεταλλικών στηριγμάτων
  Μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση των ούλων, ακολουθεί μια μικρή επέμβαση, η οποία διεξάγεται με τοπική αναισθησία, για την τοποθέτηση των μεταλλικών στηριγμάτων των τεχνητών δοντιών. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών στα ούλα, ώστε να αποκαλυφθούν τα εμφυτεύματα, πάνω στα οποία ο ιατρός ενσωματώνει τα στηρίγματα.

 

 • Τοποθέτηση τεχνητών δοντιών
  Μετά την ενσωμάτωση των στηριγμάτων, ο ιατρός, αφού επανεξετάσει την περιοχή, προχωράει στην τοποθέτηση των δοντιών, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με την ανατομία των υπαρχόντων δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.Υπάρχουν δύο είδη τεχνητών δοντιών:
  • Τα κινητά, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν.
  • Τα σταθερά, τα οποία είναι μόνιμα στερεωμένα στα ούλα.

Μετά την τοποθέτηση

Τόσο και κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος της διαδικασίας τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων, ο ιατρός είναι πιθανό να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου ή πιθανού οιδήματος και αιμορραγίας. Επιπλέον, θα χρειαστεί η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών, αποφεύγοντας τις σκληρές τροφές ή τροφές που συμβάλλουν στην κακή υγιεινή του στόματος.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια ή ακόμα και εφ’ όρου ζωής, αρκεί να αντιμετωπίζονται ακριβώς σαν φυσικά δόντια μέσω της τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής όπως:

 • Καθημερινό, συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των δοντιών.
 • Συμπληρωματική χρήση οδοντικού νήματος, στοματικού διαλύματος και μικρής βούρτσας μεσοδοντίων.
 • Οδοντιατρικά check – up σύμφωνα με τις υποδείξεις του ιατρού.
 • Αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων με χρωστικές ουσίες που μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα, όπως για παράδειγμα καφεΐνη και καπνός.
 • Αποφυγή μάσησης ιδιαίτερα σκληρών τροφών, όπως για παράδειγμα πάγος.
 • Λήψη θεραπείας σε περίπτωση τριξίματος των δοντιών.

Κόστος οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια εξειδικευμένη και περίπλοκη διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα που διαρκεί από αρκετά χρόνια έως και εφ΄όρου ζωής. Ωστόσο, το κόστος για την τοποθέτηση τους δημιουργεί κάποιες φορές ενδοιασμούς στους ενδιαφερόμενους. Για αυτό χρειάζεται, πριν την τελική απόφαση να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η διαδικασία τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και σύντομη νοσηλεία, εξειδικευμένα εργαλεία και υλικά ακριβείας, εξατομικευμένη επιλογή και δημιουργία του υλικού που τοποθετείται από έμπειρο ιατρικό προσωπικό με εξειδίκευση στη χειρουργική του στόματος, την περιοδοντολογία και την προσθετολογία.