Εξαγωγή δοντιών

Φαίνεται ότι δεν  μπορεί να είναι τίποτα πιο εύκολο από την αφαίρεση ενός δοντιού. Ωστόσο, αυτή η ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι συχνά λανθασμένη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το ερώτημα: “Πώς να αφαιρεθεί ένα δόντι;” Και “Τι θα ακολουθήσει;”. Μαζί με την απλή αφαίρεση των δοντιών στο οδοντιατρείο, δεν είναι ασυνήθιστο η εξαγωγή εγκλείστων δοντιών όπως π.χ. φρονιμίτες .

Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο δόντι στο οδοντικο φραγμο.Εμφανίζουν συχνά μύλη και ρίζα άτυπης μορφολογίας. Μεγαλώνουν φυσιολογικά μετά την ηλικία των17 ετών αλλά ωστόσο μερικές φορές δεν μεγαλώνουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου. Επίσης αλλες φορές μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου.

Περιστεφανίτιδα
Είναι η συχνότερη αιτία εξαγωγής ενός έγκλειστου δοντιού ( φρονιμίτη ). Είναι η φλεγμονή του ούλου που καλύπτει τον έγκλειστο ή ημιέγκλειστο δόντι  ( φρονιμίτη ). Η φλεγμονή προέρχεται από μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στον περιοδοντικό θύλακα μεταξύ του φρονιμίτη και του δεύτερου γομφίου ( τραπεζίτη ). Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα. Ο πόνος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα ενώ μπορεί να συνοδεύεται από  δυσάρεστες καταστάσεις όπως τριγμό, πυρετό, λεμφαδενίτιδα, οίδημα της παρειάς ( μάγουλο ), απόστημα κ.α. Η περιστεφανίτιδα αντιμετωπίζεται πάντα   αρχικά με συντηρητική θεραπεία όπως καθαρισμός του περιοδοντικού θυλάκου ή χορήγηση αντιβίωσης σε περίπτωση βαρύτερων συμπτωμάτων και στη συνέχεια γίνεται οριστική θεραπεία για την εξαγωγή του υπαίτιου φρονιμίτη.Η εξαγωγή αυτή είναι μια χειρουργική επέμβαση.

Ορθοδοντικά προβλήματα
Παλαιότερη άποψη ηταν ότι οι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες λόγω τις πίεσης που ασκούν στα παρακείμενα δόντια μπορούν να προκαλέσουν συνωστισμό των κάτω προσθίων δοντιών. Η θεωρία αυτή απορρίφθηκε μετά την διαπίστωση ότι ο συνωστισμός αυτός προκαλείται από δευτερογενή ανάπτυξη της κάτω γνάθου. Ωστόσο η ύπαρξη των φρονιμιτών είναι δυνατό να επιβαρύνουν ή να παρεμποδίζουν την θεραπεία ενός ήδη υπάρχοντος ορθοδοντικού προβλήματος του ασθενή.

Περιοδοντίτιδα
Η ύπαρξη ενός φρονιμίτη μπορεί πολλές φορές να δυσκολεύει την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής στον δεύτερο γομφίο. Το γεγονός αυτό ιδιαίτερα όταν ο δεύτερος γομφίος πάσχει από περιοδοντική νόσο είναι αρκετά επιβλαβής. Για τον λόγο αυτό προτιμάται η προληπτική εξαγωγή του φρονιμίτη για την διάσωση του δεύτερου γομφίου, που αποτελεί πολύ χρησιμότερο δόντι στον μόνιμο οδοντικό φραγμό.

Οστικές παθολογικές αλλοιώσεις
Οι φρονιμίτες και ιδιαίτερα τις κάτω γνάθου είναι δυνατό πολλές φορές να ευθύνονται για δημιουργία οδοντογενών κύστεων, αδαμαντινοβλαστώματος κ.α. Η εξαγωγή τους κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εμπλοκή σε γραμμή κατάγματος
Οι φρονιμίτες τις κάτω γνάθου σχετίζονται συχνά με την γραμμή κατάγματος μετά από ατύχημα διότι σε εκείνο το σημείο η γνάθος εμφανίζει μειωμένο πάχος. Η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε νοσοκομειακή μονάδα.

Πως γίνετε η Χειρουργική επέμβαση?
Η αφαίρεση ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής πραγματοποιείται τομή πάνω από το ούλο που καλύπτει τον φρονιμίτη. Στην συνέχεια με το οδοντογλύφανο(οδοντιατρικός τροχός) αφαιρείται το τμήμα του οστού που καλύπτει το δόντι. Έπειτα το δόντι εκμοχλεύεται ώστε να εξαχθεί από το οστό της γνάθου. Ορισμένες φορές λόγω έλλειψης χώρου για την εξαγωγή είναι αναγκαίος ο τεμαχισμός του δοντιού με ειδικά εργαλεία ( φρέζα ). Μετά την εξαγωγή το τραύμα συρράπτεται. Μετεγχειρητικά εμφανίζεται πόνος και οίδημα της περιοχής για 2 με 3 ημέρες ενώ τα συμπτώματα εξαφανίζονται πλήρως εντός μιας εβδομάδος και σε 7 – 10 μερες  αφαιρούνται και τα ράμματα.

Εμφυτεύματα
Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη τις επιστήμης, οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν την αντικατάσταση του χαμένου δοντιού με εμφύτευμα. Και στην περίπτωση αυτή είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της οστικής δομής γύρω από το δόντι κατά τη διαδικασία αφαίρεσης δοντιού. Μόνο σε περίπτωση απουσίας επιπλοκής κατά την εξαγωγή και την απουσία της φλεγμονής  μπορεί να ακολούθησει ο οδοντίατρος στην άμεση διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος.

Σε μια άλλη περίπτωση  όπου η εξαγωγή δοντιού ειναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής γύρω από το δόντι, παντα  συμβαίνει η καταστροφή του οστίτη ιστού και σχηματίζετε οστικός θύλακας. Στην περίπτωση αυτή, στην κλινική PRODENT αμέσως μετά την εξαγωγή δοντιού τοποθετείτε   ένα οστικό μόσχευμα μέσα στο μετεξακτικό φατνείο που οδηγεί στην παραγωγή νεοπλασματικού οστίτη  ιστού  με αποτέλεσμα το κλείσιμο του ελλείματως. Στην περίπτωση αυτή, 2 – 4 μήνες μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος.Έχετε καταλάβει πόσο σημαντική είναι μια σωστη εξαγωγή δοντιου??

Ακροριζεκτομή
Σε περίπτωση ύπαρξης ακροριζικών αλλοιώσεων(κύστη), οταν είναι αδύνατη η σηντιριτική θεραπεία εφαρμόζεται μια μικρή επέμβαση που ονομάζεται  ακροριζεκτομή με ανάστροφη έμφραξη. Στην κλινική μας, η επέμβαση γίνεται με μεγέθυνση: χρησιμοποιώντας ένα διοφθαλμικό μεγεθυντικό φακό ή μικροσκόπιο. Ένας συνδυασμός από τρία βασικά συστατικά: μεγέθυνσης, φωτισμού, εργαλεία και δεξιότητα  – επιτρέπει πλέον άριστη εκτέλεση μικροχειρουργικής.Αυτοί η μεγάλη λεπτομέρεια, παρέχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα, επιτρέποντάς να παραμείνει ένα δόντι, και συνοδεύεται από ελάχιστη ενόχληση για τον ασθενή.

Όψεις πορσελάνης
Όψεις αποτελούν πολύ λεπτά φύλλα πορσελάνης η σύνθετης ρητίνης(υλικό λευκού σφραγίσματος) που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών με σκοπό τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης.Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται αποκλειστικά στο εργαστήριο(έμμεση τεχνική) ενώ οι όψεις σύνθετης ρητίνης μπορούν να γίνουν και στο ιατρείο άμεσα.

Χρησιμοποιούνται σε

* δυσχρωμία των δοντιών που δεν ανταποκρίνεται στη λεύκανση
* αποτριβές και κατάγματα
* κενά μεταξύ των δοντιών
* συγγενείς ανωμαλίες στο σχήμα των δοντιών
* μικρές ανωμαλίες στη διάταξη των δοντιών

Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκατάσταση είναι τα δόντια και τα ούλα να είναι υγιή.Σε περίπτωση που απαιτείτε εκτεταμένη αλλαγή του υπάρχοντος σχήματος των δοντιών στην κλινική PRODENT ο αρχικός σχεδιασμός πραγματοποιείται με το διαγνωστικό κέρωμα σε εκμαγείο μελέτης.Με βάση αυτό μπορούν να χτιστούν τα δόντια με σύνθετη ρητίνη χωρίς να γίνει μόνιμη συγκόλληση (diagnostic mock-ups) και να γίνουν σε αυτό το στάδιο οι απαιτούμενες διορθώσεις ώστε να έχει ο ασθενής μια εικόνα του τελικού αποτελέσματος.

Η πορσελάνη είναι κεραμικό υλικό υψηλής αντοχής που έχει παρόμοια διαφάνεια με αυτή της αδαμάντινης.Για το λόγο αυτό οι αποκαταστάσεις με αυτή μπορούν να πετύχουν άψογο αισθητικό αποτέλεσμα μιμούμενες τη φυσική εμφάνιση των δοντιών.Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να αλλάξουν ριζικά το χαμόγελο  και κατ’ επέκταση την εμφάνιση του προσώπου του ασθενή.