Που οφείλεται η κακοσμία στόματος;

Που οφείλεται η κακοσμία στόματος??

Οι πιο συχνές αιτίες κακοσμίας βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, βέβαια υπάρχουν και πολλές εξωστοματικές πηγές κακοσμίας

Ποια είναι τα τοπικά αίτια της κακοσμίας

Το 90 % των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και στους πιο σημαντικούς υπεύθυνους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μικρόβια που υπάρχουν πάντα στο στόμα, τα υπολείμματα τροφών καθώς και η ποσότητα και η ποιότητα του σάλιου που παράγεται. Η κακή στοματική υγιεινή, τερηδονισμένα (χαλασμένα) δόντι, νοσήματα ούλων, προσθετικές εργασίες (κακότεχνες γέφυρες-οδοντοστοιχίες, που δεν καθαρίζονται), υπολείμματα τροφών στη ράχη της γλώσσας, ελκώσεις του στόματος, λοιμόξεις, μειωμένη ποσότητα σάλιου και υπερβολικό κάπνισμα, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες δυσοσμίας του στόματος.

Ποια είναι τα άλλα αίτια κακοσμίας?

Συστηματικά νοσήματα, φάρμακα, τροφές αλλά και ιδιοπαθείς και ψυχογενείς παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Με την κακοσμία έχουν σχέση τα νοσήματα της ρινικής κοιλότητας(μύτης) όπως ιγμορίτιδα, ρινικοί πολύποδες και των αμυγδαλών. Νοσήματα επίσης τοτ φάρυγγα και του οισοφάγου(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος) νοσήματα των πνευμόνων, των νεφρών, του ήπατος. Ο σακχαρώδης διαβήτης, εμπύρετα νοσήματα και ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα προκαλούν πολύ έντονη κακοσμία.

Φάρμακα που περιέχουν ιώδιο και χλώριο προκαλούν ξηρότητα στο στόμα και προκαλούν κακοσμία. Το σκόρδο, κρεμμύδι, το μπρόκολο, είναι γνωστές που οδηγούν σε δύσοσμη αναπνοή.

Ιδιοπαθή κακοσμία θεωρείται εκείνη όπου δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία. Παρατηρείτε σε άτομα στα οποία δεν υπάρχουν τοπικά η γενικά αίτια. Στις περιπτώσεις αυτές, για άγνωστους λόγους, διαταράσσεται η οικολογία της μικροβιακής χλωρίδας και έτσι αναπτύσσονται περισσότερα αναερόβια μικρόβια τα οποία παράγουν μεταβολικά προϊόντα που είναι δύσοσμα. Αυτού του είδους η κακοσμία υποχωρεί με τη χορήγηση φαρμάκων εναντίον των αναερόβιων μικροβίων.

Πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία?

Ο ασθενής με κακοσμία πρέπει κατ’ αρχήν να συμβουλεύτει τον οδοντίατρο του ο οποίος θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία της δύσοσμης αναπνοής. Εάν τα αίτια είναι τοπικά, γεγονός το οποίο συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τότε οι βασικές αρχές είναι πιο παρακάτω:

  • Σχολαστική στοματική υγιεινή
  • Θεραπεία των νοσημάτων των ούλων
  • Αποκατάσταση οδοντικών προβλημάτων
  • Συστηματικό βούρτσισμα και καθαρισμός της ράχης της γλώσσας με ειδικά ξέστρα
  • Τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που απελευθερώνουν οξυγόνο και περιορίζουν τον αριθμό των μικροβίων

Η χρήση τσίχλας, καραμέλες ή στοματοπλυμάτων δεν προσφέρει, διότι όλα αυτά τα σκευάσματα απλώς καλύπτουν το πρόβλημα προσωρινά χωρίς να το εκριζώνουν. Εάν η πηγές κακοσμίας δεν εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα τότε ο ασθενής πρέπει να παραπέμπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων( ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο) με τους οποίους απαιτείται συνεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Πρόσφατα σχόλια
    Ιστορικό