Μετεγχειρητικές οδηγίες

 1. Επεμβάσεις σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως η στοματική κοιλότητα προκαλούν συνήθως μετεγχειρητικό πόνο. Στη περίπτωση αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα όπως DEPON, PANADOL, PONSTAN. Η ασπιρίνη ΔΕΝ ενδείκνυται.
 2. Την πρώτη μέρα ΔΕΝ επιτρέπονται οι στοματοπλύσεις γιατί προκαλούν αιμορραγία.
 3. Μετά την επέμβαση εμφανίζεται οίδημα(πρήξιμο) το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 10 μέρες. Είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.
 4. Τις 3 πρώτες μέρες πρέπει να αποφεύγονται κάπνισμα, οινοπνευματώδη, γυμναστική και κοπιαστικές ασχόλιες.
 5. Για να περιοριστεί το οίδημα(πρήξιμο) του προσώπου, μπορείτε να τοποθετείτε παγωμένα επιθέματα εξωτερικά , στην περιοχή της επέμβασης, για 15 λεπτά εναλλάξ 6-8 φορές την πρώτη μέρα.
 6. Η διατροφή σας την πρώτη μέρα θα περιοριστεί σε μαλακές τροφές, όπως κρέμες, κομπόστες, σούπες, χυμούς, πουρέ κ.λ.π, ενώ πρέπει να αποφεύγονται σκληρές και ζεστές τροφές. Από τις επόμενες μέρες της επέμβασης μπορείτε σταδιακά να επιστρέφετε στην κανονική σας διατροφή.
 7. Η στοματική υγιεινή είναι πρωταρχικής σημασίας ιδιαίτερα μετά από μια επέμβαση. Από τη δεύτερη μέρα, το στόμα και η περιοχή του τραύματος πρέπει να μένουν καθαρά με βούρτσισμα των δοντιών και στοματοπλύσεις. Στην αντίθετη περίπτωση εμποδίζεται η επούλωση.
 8. 2-3 σταγόνες αίμα απο το τραύμα χρωματίζουν το σάλιο κόκκινο δίνοντας μα ψευδαίσθηση αιμορραγίας. Η μικρή αυτή έξοδος αίματος είναι φυσιολογική και περιορίζεται με δήξη γάζας.
 9. Αν σας τοποθετήθηκε απλή γάζα διατηρήστε την για 1-2 ώρες.
 10. Γάζα ιωδοφορμίου αλλάζεται κάθε 10-15 μέρες
 11. Τα ράμματα αφαιρούνται επίσης σε 10-15 μέρες.
 12. Από τη δεύτερη μέρα αρχίζουν να υποχωρούν πόνος, οίδημα, αιμορραγία και εκχύμωση.