Εκτομή χαλινού

Χαλινός ονομάζεται ένα τμήμα μαλακού ιστού που ξεκινάει από το εσωτερικό των χειλιών και καταλήγει στα ούλα. Υπάρχουν διάφοροι χαλινοί στο στόμα και εύκολα μπορείτε να εντοπίσετε έναν αν φέρετε τη γλώσσα σας μεταξύ του πάνω χείλους και των πάνω μπροστινών δοντιών σας. Άλλοι χαλινοί βρίσκονται ανάμεσα στο μάγουλό σας και τα ούλα σας, ή συνδέουν την γλώσσα με το έδαφος του στόματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι χαλινοί είναι αρκετά ισχυροί και δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα στην πάνω γνάθο μπορεί να προσφύονται ανάμεσα από τους κεντρικούς τομείς και να διατηρούν ένα κενό ανάμεσά τους, στους κάτω τομείς μπορεί να τραβούν ισχυρά τα ούλα προς τα κάτω και να προκαλούν υφιζήσεις ή να εμποδίζουν την εφαρμογή μιας οδοντοστοιχίας, ενώ ο χαλινός της γλώσσας αν είναι κοντός ευθύνεται για καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας και λεκτικά προβλήματα γενικότερα.

Τους έντονους χαλινούς τους κόβουμε.

Στην πάνω γνάθο αν ο χαλινός προκαλεί κενό ανάμεσα στα δύο κεντρικά δόντια, πρώτα κάνουμε ορθοδοντική συμπλησίαση των δοντιών και μετά κόβουμε τον χαλινό. Στην κάτω γνάθο αν ευθύνεται για υφίζηση των ούλων στους κεντρικούς τομείς, κόβουμε τον χαλινό και ακολούθως αντιμετωπίζουμε την υφίζηση με κάποια από τις τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Αν πάλι εμποδίζει τη σταθερότητα μιας οδοντοστοιχίας, η αφαίρεσή του λύνει άμεσα το πρόβλημα. Τέλος ένας κοντός χαλινός στη γλώσσα θέλουμε να ελευθερώνεται το συντομότερο πριν δημιουργήσει λεκτικά προβλήματα στο παιδί.

Η αφαίρεση του χαλινού γίνεται με τοπική αναισθησία, ο χαλινός ελευθερώνεται σε όλο του το βάθος και πλάτος, και πιθανά τοποθετούνται κάποια ράμματα για αιμόσταση. Μετά από αυτή την επέμβαση υπάρχει ευαισθησία και ενόχληση για τις πρώτες 24-72 ώρες, η οποία αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.

Μια περισσότερο συντηρητική τεχνική για την εκτομή του χαλινού πραγματοποιείται με laser

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Πρόσφατα σχόλια
    Ιστορικό